Om bokföringsbrott - personligt ansvar och påföljder
Vad är ett bokföringsbrott?
För att något ska klassas som bokföringsbrott krävs att någon uppsåtligen eller av oaktsamhet inte uppfyller sin bokföringsskyldighet enligt bokföringslagen. Man har som företagare en skyldighet att bokföra alla affärshändelser, bevara underlaget och vara ärlig med de uppgifter man lämnar i sin bokföring.
Affärshändelserna ska registreras löpande och räkenskapsinformationen (underlagen, kvitton, fakturor m.m.) ska som huvudregel bevaras i sju års tid efter det kalenderår då räkenskapsåret avslutades. Det är under vissa förutsättningar tillåtet att bevara viss bokföring digitalt. Anledningen till att bokföringen ska sparas under flera års tid är för att det ska vara möjligt att kontrollera affärshändelserna i efterhand, exempelvis inom ramen för en revision.
När räkenskapsåret är slut ska det upprättas ett bokslut och vissa företag är skyldiga att upprätta en årsredovisning. Årsredovisningen ska sedan läggas fram vid årsstämman och stämman måste hållas inom sex månader från räkenskapsårets utgång.
Misstanke om bokföringsbrott kan väckas när bokföringsskyldigheten inte uppfylls och detta leder till att verksamhetens förlopp och ekonomiska ställning inte går att följa i huvudsak.
Att bokföring saknas, att bokföringen är för sent upprättad, att kassan inte stämmer, att affärshändelser bokförs vid ett enda tillfälle, att det skett en sammanblandning mellan företagets pengar och företagarens privata ekonomi och att årsredovisning saknas eller upprättats för sent utgör exempel på brister som kan utgöra bokföringsbrott.
Vem är ansvarig för bokföringen?
I handelsbolag är det delägarna som är ansvariga för bokföringen och ansvaret är personligt. I företag som företräds av en styrelse såsom ekonomiska föreningar och aktiebolag är det som huvudregel styrelsen som har ansvaret för bokföringen. Det yttersta ansvaret för bokföringen ligger alltid hos företrädarna för bolaget även om man anlitat ett externt bolag som ska sköta bokföringen. Straffansvaret kan således som regel inte delegeras till någon utomstående varför det är viktigt att vara väl insatt i bokföringen även om man anlitat ett företag som ska sköta detta.
Hur tänker domstolen i mål som rör bokföringsbrott?
När domstolen ska bedöma om ett brott begåtts gör den en helhetsbedömning av det som lagts fram under rättegången. Domstolen väger alla omständigheter som talar för eller emot att den tilltalade (den misstänkte) har försökt att uppfylla sin bokföringsskyldighet. Varje fall är unikt.
Domstolen ska, om den kommer fram till att den tilltalade begått ett brott, bestämma hur brottet ska rubriceras och även vilken straffpåföljd det ska bli.
Brottet kan rubriceras som ringa, grovt eller som bokföringsbrott av normalgraden.
Den som döms för ringa bokföringsbrott kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader. Om brottet betraktas som grovt kan man dömas till fängelse i lägst sex månader och högst sex år. Om brottet varken är att betrakta som ringa eller grovt så benämns det som ett brott av normalgraden. Man döms i sådant fall till fängelse i högst två år.
Sist men inte minst ska nämnas att den som döms för bokföringsbrott där fängelse normalt följer inte alltid måste avtjäna ett fängelsestraff. Det finns alternativa påföljder, så kallade icke frihetsberövande påföljder, såsom villkorlig dom och skyddstillsyn som kan bli aktuella.
Frågor som rör företagsbot och näringsförbud tas medvetet inte upp i detta sammanhang då det skulle bli ett alltför långt inlägg men följ gärna länkarna nedan för att läsa mer om dessa två företeelser.
Du är välkommen att kontakta Fyrtorn Advokatbyrå om du är misstänkt för bokföringsbrott. Vi åtar oss uppdrag som både privat och offentlig försvarare och hjälper dig genom hela processen.