Penningtvätt i fokus på Uppdrag granskning
Programmet i Uppdrag Granskning
SVT:s Uppdrag granskning publicerade första delen av ett flerdelsprogram i veckan; Swedbank och penningtvätten. Det rör Swedbanks möjliga kopplingar till skandalen som skakat Danske Bank och omfattande misstänkta penningtransaktioner som strömmat genom Swedbanks konton under flera år.
Programmet belyser bankernas ansvar för att upptäcka, förhindra och rapportera misstänkta illegala transaktioner.
Klicka här för att komma direkt till SVT Play.
Generellt om penningtvätt
I Sverige pågår det idag flera stora brottmål där grovt penningtvättsbrott är huvudfokus. Ungefär hälften av domarna där någon döms för penningtvätt avser dock brott av enklare beskaffenhet.
Penningtvättslagstiftningen, såsom den ser ut idag, är relativt ny. Den 1 juli 2014 upphävdes reglerna om de gamla brotten penninghäleri och penninghäleriförseelse och i stället infördes kriminalisering av penningtvätt.
Straffbestämmelserna fick en ny utformning. Straffansvaret utökades och omfattar nu till skillnad från tidigare även den som tvättar vinster från egen brottslighet, så kallad självtvätt, liksom den som i näringsverksamhet eller liknande medverkar till åtgärder som skäligen kan antas vara vidtagna i penningtvättssyfte, så kallad näringspenningtvätt.
För att kunna dömas för penningtvättsbrott krävs att de ifrågavarande pengarna ”härrör från brottslig verksamhet”, det så kallade förbrottet. Pengar på konton kan av åklagaren omhändertas genom reglerna om dispositionsförbud och penningbeslag. Pengar kan även förverkas hos penningtvättaren.
Det krävs relativt omfattande bevisning för att åklagaren ska kunna styrka att pengarna härrör från brottslig verksamhet men Ekobrottsmyndigheten lägger numera stora resurser på att komma åt denna typ av brottslighet.
Som enskild medborgare med vanliga bankkonton är det viktigt att hålla koll på transaktionerna. Man har som kontohavare ett ansvar för att se till att transaktionerna som förekommer är legitima.
Om bankerna har skälig grund att misstänka penningtvätt eller att pengarna på kontot härrör från brottslig handling ska de rapportera det till Polismyndigheten. Detta är, i all enkelhet, det som Uppdrag granskning ifrågasätter om Swedbank gjort.
Programmet är sevärt och ligger verkligen i tiden. Klicka här för att komma till programmet på SVT Play. Programmet ska vara tillgängligt i 9 månader till.